Presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, a sosit la Lisabona, inaintea summitului UE-Africa, desi multi lideri europeni il considera indezirabil.
Mugabe avea interdictie de a participa la reuniune din partea Uniunii Europene, dar a fost acceptat dupa ce lideri africani au amenintat ca nu mai vin daca omologul lor din Zimbabwe nu este invitat. Presedintele din Zimbabwe este supus de cinci ani unor sanctiuni europene. Mugabe (83 de ani) este la putere de 27 de ani si i-a fost interzisa din 2002 sederea pe teritoriul UE din cauza reprimarii opozitiei din tara sa si a multiplelor incalcari ale drepturilor omului.

Premierul britanic Gordon Brown, care l-a criticat pe Mugabe pentru incalcarea drepturilor omului in tara sa, a decis sa boicoteze summitul in semn de protest. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a criticat gestul lui Brown spunind ca liderii uneori trebuie sa se intilneasca si cu cei cu care nu sint de acord. “Daca esti lider international, atunci trebuie sa fii pregatit sa intilnesti diversi oameni cu care mama ta poate n-ar fi fost de acord sa te intilnesti. Asta trebuie sa facem din cind in cind”, a zis Barroso.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.