Japonia a deplasat doua sisteme de aparare antiracheta in apropierea orasului Tokio, pentru primele exercitii militare de proportii in jurul Capitalei. Japonia pregateste, de asemenea, primul sau test de interceptare a rachetelor de pe mare in Hawaii.

Anuntul pune capat unui lung efort, de aproximativ un deceniu, al Japoniei - sprijinita de SUA - de a construi cel mai avansat sistem de aparare impotriva rachetelor balistice din regiune. Ministerul Apararii de la Tokio a anuntat ca Tara Soarelui Rasare instaleaza in prezent un al doilea sistem de aparare antiracheta de tip PAC-3 Patriot intr-o baza militara la est de Capitala. Primul a fost amplasat in vestul orasului Tokio, in luna martie a acestui an, iar alte noua sisteme antiracheta urmeaza sa fie instalate in mai multe puncte cheie ale tarii pana in martie 2011.

Dupa cum precizeaza agentia Associated Press, aparitia celui de-al doilea sistem de aparare antiracheta in apropierea Capitalei survine intr-un moment in care Ministerul Apararii nipon planuieste sa desfasoare exercitii militare cu rachete in cel mai mare oras al Japoniei, in vederea descoperirii eventualelor obstacole de comunicatii a rachetelor sau a altor probleme care ar putea aparea in zonele limitrofe. Exercitiile militare vor presupune, dupa informatii neoficiale, transportarea unor lansatoare de rachete si a unor trupe din bazele lor militare, aflate in zonele periferice ale capitalei nipone, in mai multe districte extrem de populate din Tokio, inclusiv intr-o zona apropiata de Palatul Imperial.

Mediile japoneze au anuntat ca exercitiile vor avea loc luna viitoare, dar oficialii niponi au declarat doar ca pregatirile pentru exercitii sunt in plina desfasurare, acestea urmand sa aiba loc “in curand”.
Apararea capitalei Tokio este de importanta cruciala pentru Japonia, pentru ca aici traieste aproape un sfert din populatia totala a tarii.

Dar cele doua sisteme PAC-3, amplasate in doua baze din afara orasului, sunt mult prea indepartate pentru a putea face fata singure unui atac in cazul in care sistemul de aparare maritim al tarii ar fi scos din joc. Rachetele de interceptare au o raza de “numai” 15-20 de kilometri.

De aceea, Japonia procedeaza concomitent la testarea scutului maritim antiracheta, printr-un exercitiu de interceptare a rachetelor de pe distrugatorul Kongo, de tip Aegis, in apropiere de Hawaii, cel mai probabil la 17 decembrie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.