Noul guvern laburist, care a depus juramantul ieri la Canberra, semnaleaza schimbari radicale de politica externa, ce ar putea influenta jocul puterilor in regiune .

Australia, o tara in general "uitata de lume", a beneficiat ieri de o rara mediatizare in presa internationala. investirea in functie a noului cabinet laburist, dupa 11 ani de guvernare conservatoare, nu a trecut neobservata, mai ales ca a fost urmata, la numai cateva ore, de semnarea istorica a protocolului Kyoto.

Noul guvern laburist al lui Kevin Rudd mai pregateste o masura, care reflecta momentul de cotitura
in politica externa: retragerea trupelor combatante din Irak.

La numai cateva ore dupa depunerea juramantului in calitate de al 26-lea premier al Australiei, Kevin Rudd a ratificat protocolul Kyoto. Gestul este o intoarcere la 180 de grade fata de politica de lunga durata a predecesorului sau John Howard si izoleaza SUA, care raman astfel singura economie majora ce boicoteaza pactul. Nu este singura schimbare avuta in vedere de noua putere de la Canberra.

Rudd a promis retragerea trupelor combatante din Irak, o miscare ce indica schimbarea de atitudine fata de SUA si faptul ca George W. Bush si-a pierdut ultimul aliat in invazia Irakului. Rudd este decis sa aduca acasa, in prima jumatate a anului 2008, cei 550 de soldati combatanti pe care Australia ii are in Irak. El a avertizat opozitia sa nu incerce sa blocheze aceasta decizie in parlament. Rudd a spus ca se va intalni cu ambasadorul american in Australia, Robert McCallum, pentru a discuta retragerea.

"Cea mai mare eroare"

Australia lui John Howard a fost un suporter al invaziei Irakului, condusa de SUA, si a facut angajamente privind mentinerea trupelor. Majoritatea soldatilor australieni sunt in sudul Irakului si se ocupa de securitate si de antrenarea fortelor irakiene.

Presedintele american George Bush a avertizat ca retragerea din Irak ar incuraja militantii. Rudd a des­cris insa decizia de a participa la razboiul din Irak drept "cea mai mare eroare a politicii externe si de securitate nationala a Australiei de la razboiul din Vietnam". Pana la victoria in alegeri a lui Rudd, SUA considerau Australia un aliat major in Irak - desi datorita numarului mic de soldati dispusi, importanta sa era mai mult simbolica.

Oameni noi in cabinetul Kevin Rudd

Guvernul laburist de centru-stanga al lui Rudd aduce un numar consistent de oameni noi la putere. Julia Gillard va fi prima femeie premier adjunct, iar australienii vor avea pentru prima data un ministru care se declara homosexual, in persoana lui Penny Wong, responsabila cu schimbarile de clima. Ea este totodata si primul-ministru australian de origine asiatica.

Cabinetul mai include un fost star rock, Peter Garrett - membru al trupei "Midnight Oil", care a avut un hit international cu piesa "Beds are burning". Garrett este ministru al mediului. Economia, educatia si mediul sunt domeniile prioritare ale lui Kevin Rudd. Pe plan intern, el a anuntat ca va renunta la regulile impuse pe piata muncii de fostul premier John Howard.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.