In interiorul sediului serviciilor secrete de la Amman, capitala Iordaniei, a existat o inchisoare secreta gestionata de CIA, iar prin ea au trecut cel ''putin 12 suspecti de terorism'', care nu erau de nationalitate iordaniana.

Unii au disparut ulterior, nemaiexistand informatii despre ei, scrie The Washington Post, ziarul care a scris prima data despre asa-numitele ''extraordinary renditions'' (transferuri extraordinare) si activitatile de spionaj ale SUA de dupa data de 11 septembrie 2001.

Faimoasele servicii secrete iordaniene, GID, in inima carora s-a aflat alt centru de detentie ''sub acoperire'', fac de ani de zile obiectul unor acuzatii pentru cazuri de tortura si disparitii de prizonieri, ajunse si in marturiile culese de Comisia Parlamentului European care a anchetat zborurile CIA in Europa si in raportul Consiliului Europei.

Potrivit cotidianului american, centrul CIA din Amman a servit pentru a tine ''la congelator'' suspecti de nationalitate neiordaniana pentru a-i ''stoarce de informatii'', inainte de transferarea lor ulterioara la Guantanamo sau in alte centre ale serviciilor de informatii ale SUA, posibil cele despre care se banuieste ca ar fi existat in Polonia si Romania.

Tortura, un mijloc obisnuit de interogare

Serviciile iordaniene sunt in lumea araba aliatul fidel pe care poate conta CIA, care furnizeaza de decenii intregi colegilor de la Amman fonduri, mijloace si antrenament. La 11 septembrie, CIA s-a gandit sa recurga la ajutorul aliatilor si pentru ca agentii GID se bucura de trista faima de a folosi metode foarte convingatoare, recurgand si la torturi nemiloase in cadrul interogatoriilor.

"Am fost rapit, nestiind nimic din ce avea sa se petreaca cu mine, traind intr-o permanenta tortura si interogatoriu doi ani de zile", a decrarat Al-Haj Abdu Ali Sharqawi, prizonier la Guantanamo, dupa experienta sa in temnitele GID din Iordania."Cand le-am spus adevarul, am fost torturat si batut".

Sharqawi a fost capturat in Karachi, Pakistan, in februarie 2002, intr-o operatie comuna americano-pakistaneza. Desi tabara de prizonieri de la Guantanamo fusese deschisa, CIA-ul l-a transportat in schimb la Amman, unde a fost inchis 19 luni, conform spuselor sale si notelor de zbor. Aici a fost amentintat cu abuzuri sexuale, tratamente cu electrosocuri si ascuns de Comitetul International al Crucii Rosii cand reprezentantii acestuia efectuau o vizita in puscariile iordaniene. "Mi s-a spus ca daca vreau sa plec cu handicap fizic si psihic permanent, se poate aranja, ca au toate facilitatile in Iordania pentru a putea infaptui acest lucru", a mai declarat acesta prin avocatul sau, Clive Stafford Smith, dedicat in special in a-i apara pe prizonierii de la Guantanamo.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.