Presedintele Belarus, Alexandr Lukasenko, s-a deplasat ieri seara la Moscova, urmand ca astazi sa se intalneasca cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, informeaza Itar Tass. Surse din Minsk au indicat ca discutiile dintre cei doi presedinti vor constitui "un stadiu important in procesul de intelegere reciproca" care se desfasoara in prezent in fostul spatiu sovietic.

In cadrul unui interviu acordat ieri, Lukasenko a declarat ca exista mai multe chestiuni dificile in relatiile bilaterale ruso-belaruse, insa acestea "vor fi abordate intr-o maniera pozitiva: vom analiza cum putem sa ne imbunatatim relatiile, cum sa atingem un astfel de nivel de cooperare astfel incat nimeni sa nu mai poata rupe relatiile dintre noi". Lukasenko este unul dintre ultimii lideri ai fostului spatiu sovietic care sustine cu incapatanare Comunitatea Statelor Independente.

La sfarsitul saptamanii trecute, 24 de protestatari care au cerut pe 25 martie demisia lu Lukasenko au fost condamnati la termene de inchisoare de la una la trei saptamani pentru "dezordini provocate cu intentia de a rasturna ordinea sociala existenta". Pe 25 martie, dupa revolutia lalelelor din Kirghizia, cateva sute de protestatari s-au adunat in fata presedintiei din Minsk, fiind atacati in forta de fortele de ordine. Insa liderii miscarilor democratice din Belarus au ramas fermi, "cum ar fi Viaceslav Sivcik, care a declarat ca "represiunea nu va opri procesul de democratizare".

Pe de alta parte, presedintele kirghiz Askar Akaiev, inlaturat de la putere in urma unei revolte populare, si-a semnat ieri demisia, in urma unor negocieri cu o delegatie parlamentara kirghiza sosita la Moscova, informeaza Mediafax. Akaiev a anuntat ca in cursul zilei de azi va fi organizata o ceremonie oficiala, in cursul careia va renunta la prerogativele prezidentiale. Negocierile s-au desfasurat la ambasada Kirghizstanului de la Moscova, unde s-a refugiat Akaiev dupa ce opozitia a preluat puterea la Biskek.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.