Avocatii si magistratii din Franta ameninta cu proteste ample de strada daca autoritatile nu renunta la planul de reforma din domeniu propus de ministrul justitiei, Rachida Dati.

Doamna Dati este o prietena si un aliat apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy.

Planul de reforma prevede reducerea cu pana la 300 a numarului de posturi din tribunalele locale.

In jur de 7.500 de magistrati si 40 de mii de avocati francezi ar urma sa participe la demonstratiile care vor fi organizate la majoritatea tribunalele din tara.

Protestatarii cer autoritatilor sa renunte la planul care ar duce la pierdea de sute de locuri de munca si ameninta totodata cu greva generala.

In ce constau reformele?

Proiectul care i-a deranjat pe magistrati si avocati prevede o ampla reorganizare a tribunalelor civile si penale care functioneaza dupa o lege data inca din 1958.

Ministrul justitiei, Rachida Dati aduce in sprijinul proiectului sau argumente precum ineficienta tribunalelor mici, pentru care se cheltuie in schimb foarte multi bani.

In opinia sa activitatea judiciara trebuie concentrata in asa numitele centre judiciare din marile orase.

Oponentii proiectului sustin insa ca proiectul nu va face decat sa indeparteze actul de justitie de comunitati si s-ar crea discriminari, pentru ca multi oamenii nu si-ar mai putea permite un proces echitabil cat mai aproape de casa.

Dar, dincolo de planul de reforma, exista nemultumiri chiar impotriva persoanei ministrului.

Fiica unui cioplitor in piatra marocan, Rachida Dati a oferit un exemplu de femeie care, chiar si provenind dintr-o familie modesta, a reusit sa ajunga intr-unul dintre cele mai inalte posturi ministeriale.

Odata ajunsa in postul de ministru, schimbarile impuse de ea au deranjat o parte dintre magistrati si multi spun ca se simte din plin protectia politica oferita de presedintele Sarkozy.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.