Politistii din Slovacia si Ungaria, in colaborare cu serviciile de informatii, au arestat trei persoane care incercau sa tranzactioneze ilegal un kilogram de uraniu - material radioactiv ce poate fi utilizat la construirea de bombe radiologice, au anuntat miercuri seara autoritatile de la Bratislava.
„Este vorba de uraniu 235 si 238 (izotopi ai aceleiasi substante - n.r.)... Cantitatea de un kilogram urma sa fie vanduta pentru suma de un milion de dolari”, a declarat pentru Reuters, o sursa din politia slovaca, precizand ca cei trei suspecti - doi arestati in Slovacia si unul in Ungaria - au fost retinuti in vecinatatea frontierei pe care cele doua state o au cu Ucraina. Sursa citata a refuzat sa spuna daca uraniul era sau nu imbogatit, asa cum a relatat, fara o confirmare oficiala, agentia de presa ceha CTK.

Imbogatirea uraniului presupune concentrarea proportiei de uraniu 235 in masa materialului, care poate apoi fi folosit la centralele nucleare. Uraniul puternic imbogatit si mai concentrat decat combustibilul din industria energetica este utilizat la fabricarea de focoase cu fisiune nucleara. Chiar si fara imbogatire, uraniul poate fi folosit de teroristi pentru fabricarea de bombe radiologice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.