Noul premier Kevin Rudd, un republican convins, a promis organizarea unui nou referendum.

Accederea la putere a laburistilor, a caror platforma electorala prevede renuntarea la monarhie, deschide drumul pentru organizarea unui nou referendum pe aceasta tema in Australia. sansele de succes ale republicanilor sunt amplificate de faptul ca noul lider al opozitiei ar putea fi si el un antimonarhist declarat.

Australia este monarhie constitutionala si parte a Commonwealth-ului din 1952. Sentimentele antimonarhiste s-au facut simtite din 1991, cand laburistii au devenit primul partid care si-a inclus in platforma electorala transformarea ta­rii in republica. Fostul premier John Howard, un monarhist declarat, a organizat un referendum in 1999 ale carui rezultate au favorizat pastrarea reginei, in ciuda sondajelor de opinie anterioare ce indicau ca doua treimi din populatie ar dori o republica.

Criticii premierului au spus ca referendumul a fost "aranjat" deoarece alegatorilor li s-a oferit numai posibilitatea unui presedinte ales prin vot parlamentar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.