Fost agent KGB, Andrei Lugovoi este primul suspect in cazul otravirii lui Alexander Litvinenko, informeaza BBC News.

Marea Britanie il suspecteaza pe Lugovoi ca l-a omorat anul trecut, pe fostul ofiter KGB Alexander Litvinenko, cu poloniu-210. Acesta a fost primul asasinat cu o substanta radioactiva din lume.

In acest moment, Andrei Lugovoi este de asemenea si omul care a generat o grava criza diplomatica intre Marea Britanie si Rusia, care aminteste de situatia Razboiului rece.

In urma cu cinci luni, Coroana britanica a cerut Rusiei sa il extradeze pe Andrei Lugovoi pentru ca acesta sa fie judecat in Marea Britanie, insa autoritatile de la Kremlin au refuzat acest lucru.

Chiar daca Lugovoi este pus in fata unei acuzatii foarte grave, fostul agent nu e nici pe departe un om care se ascunde. Poate ca nu calatoreste in afara Fostei Uniuni Sovietice de teama ca va fi arestat si extradat Londrei, dar departe de a fi un fugitiv, Lugovoi este in Rusia o celebritate, comenteaza BBC.

Lugovoi, acum in varsta de 41 de ani este un om de afaceri de succes care se expune des presei ruse pentru a face declaratii si pentru a organiza conferinte de presa.

„Aceasta este o conspiratie pentru a slabi Kremlinul si Rusia. Nu aveam nici un motiv sa comit o asemenea crima. Sumt un om de afaceri de succes, am o familie. Nu as fi facut asa ceva pentru bani sau pentru razbunare”, declara Andrei Lugovoi.

BBC comenteaza de asemenea ca, cel mai cautat om al justitiei britanice se pregateste in Rusia si pentru o cariera politica. Saptamana viitoare, Andrei Lugovoi va participa la alegerile parlamentare ca ultra-nationalist.

Ziaristii britanici argumentaeaza ca implicarea in politica a unui om acuzat pentru o crima deosebit de grava ar parea o surpriza dar ca, in Rusia ar fi multi patrioti inversunati care sunt gata sa voteze cu Lugovoi.

In Rusia, adevarul este de multe ori evaziv, iar povestea adevarata despre moarte lui Litvinenko nu se stie daca va fi aflata candva. Pentru cei care se pregatesc sa il voteze pe Lugovoi insa, se pare ca nu conteaza daca acesta este vinovat sau nu.

Multi cred ca Andrei Lugovoi este victima inocenta a unei conspiratii menite sa supere Rusia. Mai sunt si dintre cei care cred ca desi Lugovoi l-ar fi asasinat pe Litvinenko, acesta nu a facut nimic mai mult decat sa actioneze in favoarea tarii sale.

In ambele cazuri insa, Andrei Lugovoi este un om liber in Rusia, iar Kremlinul cu siguranta ca nu il va acuza. Pentru moment insa, cel mai cautat om al justitiei britanice este acum o celebritate in tara sa, concluzioneaza ziaristii de la BBC News.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.