Un raport al Uniunii Europene privind consumul de droguri arata ca, dupa toate probabilitatile, in jur de patru milioane si jumatate de europeni au consumat cocaina in ultimul an, cu un milion mai multi decat in 2006.

Se estimeaza ca numai in ultima luna, doua milioane de europeni au folosit cocaina.

Drogul este consumat cel mai mult in Spania si Marea Britanie, dar cresterile cele mai mari la numarul de consumatori s-au inregistrat in Danemarca si Italia.

Capturile de cocaina au ajuns la niveluri record.

In 2005 au fost confiscate 107 tone de cocaina, aproape dublu fata de anul anterior.

Principalele rute de intrare a cocainei in Europa sunt Spania si Portugalia. Heroina are, de asemenea, doua cai prin care este traficata in Europa.

Raportul Uniunii Europene arata ca ruta traditionala balcanica - cea mai scurta -continua sa joace un rol crucial in traficul heroinei.

Dupa tranzitul prin Pakistan, Iran ai Turcia, ruta se desparte in doua trasee, dintre cel care nordic strabate Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, Germania si tarile de Jos, de unde heroina ajunge pe pietele occidentale.

Supradoza de opiacee - in special heroina - este una dintre principalele cauze de deces in randul tinerilor din Europa, mai ales in randul barbatilor din mediul urban.

Agentia Uniunii Europene pentru droguri afirma ca s-a inregistrat o crestere a cererii pentru tratament dintre care, in 2005, aproape un sfert venisera din partea unor consumatori de cocaina.

Potrivit raportului, in multe state membre, intre care si Romania, continutul programelor de prevenire a consumului se axeaza pe sensibilizarea publicului, pe informare si pe organizarea de evenimente izolate cum sunt vizitele expertilor desi sunt dovezi ca alte metode ar putea fi mai eficiente.

Canabisul este drogul cel mai consumat in Europa desi, potrivit agentiei Uniunii Europene pentru droguri, sunt semne ca popularitatea acestui drog e in scadere, mai ales intre tineri.

Cu toate astea, numarul consumatorilor ramane foarte mare, adica 23 de milioane de europeni au consumat canabis in ultimul an si se crede ca in jur de trei milioane de persoane consuma canabis aproape in fiecare zi daca nu chiar zilnic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.