Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a numit dolarul „o hirtie de doi bani“ care nu ar mai trebui folosita in tranzactiile cu petrol.
Presedintele iranian a propus la ultimul summit OPEC schimbarea monedei in care se fac afacerile cu petrol. Initiativa Iranului a ramas fara efect dupa ce Arabia Saudita, aliat traditional al SUA, s-a opus vehement. Ahmadinejad a vrut chiar ca propunerea lui, chiar si esuata, sa fie notata in declaratia finala a summitului. Nici de data aceasta nu a avut succes, desi mai multe tari exportatoare de petrol sint nemultumite de recenta cadere a dolarului.

In timp ce regele Abdullah al Arabiei Saudite a spus, la summi-tul OPEC, ca petrolul nu trebuie folosit ca un instrument razboinic, ci ca unul pentru dezvoltare, presedintele iranian a lasat sa se inteleaga ca ar putea folosi arma petrolului daca Iranul e atacat de SUA din cauza programului sau nuclear.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.