"Kosovo trebuie sa isi decida independenta si imi doresc sprijin international pentru aceasta", a afirmat Thaci, liderul Partidului Democratic din Kosovo (PDK) si fost lider al gherilei separatiste albaneze, intr-un interviu publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Nu putem astepta ca toate tarile sa fie pregatite sa ne recunoasca", a mai spus Thaci, care a apreciat ca in pofida reticentelor lor, este in interesul Greciei si Ciprului sa recunoasca independenta Kosovo, in prezent provincie sarba.

"Ideea avansata de Serbia pentru o solutie a la Hong Kong nu este de luat in calcul. Nici modelul cipriot nu poate fi adaptat la Kosovo, nici, de altfel, propunerile de federatie sau confederatie cu Serbia. Niciuna dintre aceste idei nu este viabila", a apreciat Thaci.

Liderul PDK, principalul partid invingator la alegerile de sambata, a mai afirmat ca reprezentantii Kosovo vor continua negocierile cu Serbia in cadrul eforturilor mediate de troica internationala pana la data convenita, 10 decembrie, dar nu se asteapta la un compromis.

"Dupa 10 decembrie, Kosovo isi va lua decizia, in coordonare cu Washingtonul si Bruxelles-ul", a adaugat liderul albanez.

Serbia se opune vehement oricarei forma de independenta a Kosovo, pe care il considera legaanul culturii si istoriei sale.

Sarbii si kosovarii se intalnesc marti la Bruxelles pentru o reuniune directa cruciala pentru statutul provinciei, in prezent administrata de ONU.