Premierul danez Anders Fogh Rasmussen a castigat astazi alegerile legislative anticipate, informeaza NewsIn.

Potrivit rezultatelor definitive, coalitia liberal-conservatoare la putere din 2002 cu sprijinul Partidului Poporului danez (PPD, extrema-dreapta) a obtinut 89 mandate, insa ea se va baza pe un loc suplimentar, al Insulelor Feore, care-i va asigura la limita majoritatea absoluta. La precedentele legislative din 2005, aceasta coalitie a obtinut 94 mandate, majoritatea fiind de 90 de locuri.

Pe fundalul strigatelor "Inca patru ani!" din partea sustinatorilor sai, premierul a spus ca "guvernul va continua sa conduca afacerile tarii". "Dorim sa implicam partidele care m-au desemnat premier in timpul campaniei, pentru a elabora un program politic in vederea continuarii guvernului liberal-conservator", a declarat Rasmussen.

Liderul partidului social-democrat, Helle Thorning-Schmidt, lider al opozitiei daneze, si-a recunoscut infrangerea. "Multi au votat pentru social-democrati, dar nu a fost suficient, am fi dorit o mai mare adeziune din partea electoratului", a declarat lidera opozitiei.

PPD, condus de Rasmussen, care si-a consolidat pozitia de a treia formatiune din Parlament, si-a construit popularitatea pe cruciada antiimigrare, mai ales in ceea ce-i priveste pe musulmani si s-a aflat la originea uneia dintre cele mai restrictive politici de imigrare din Europa. In momentul crizei provocate de caricaturile cu Mahomed, partidul a pozat in aparatorul libertatii de expresie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.