Franta se pregateste pentru un blocaj major in transporturi, pentru a doua oara in mai putin de o luna. Ieri a fost prima zi de greva a angajatilor Cailor ferate si a celor de la metrou, in semn de protest fata de o reforma a regimurilor speciale legate de pensie, informeaza NewsIn.

Pregatiti de mai multe zile pentru "miercurea neagra" in transporturi, francezii vor trebui sa apeleze la solutii alternative: hoteluri, biciclete, auto-stopul. Insa conflictul se poate prelungi, guvernul si sindicatele reiterand recent ca raman pe pozitii, informeaza NewsIn.

Sindicatele spera sa repete succesul unei prime zi de greva, care a antrenat mobilizarea-record, la 18 octombrie, a grevistilor fata de o masura a programului presedintelui Nicolas Sarkozy.

Miscarea a debutat ieri seara la ora 20.00 (19.00 ora Romaniei) la Caile ferate si va continua astazi. Cu perspective de trafic "cvasi nule" in ceea ce priveste metroul parizian si perturbari masive in mersul trenurilor, conducerea Cailor Ferate Franceze, a anuntat ca doar 90 dintre trenurile de mare viteza (TGV) din totalul de 700 vor circula pe reteaua nationala.

Traficul va ramane "foarte perturbat" joi si " probabil si la sfarsitul saptamanii", a avertizat societatea, care a anuntat in schimb un "program normal" pentru trenurile europene Eurostar si Thalys.

Presedintele Nicolas Sarkozy a dorit cu orice pret sa faca aceasta reforma, care prevede prelungirea perioadei de cotizatii de la 37,5 la 40 de ani pentru o pensie completa, ceea ce afecteaza 500.000 de salariati.

Sindicatele vor sa constranga guvernul sa redeschida noi negocieri. Unele dintre acestea doresc ca greva sa dureze pana la 20 noiembrie, data la care functionarii vor organiza si ei o zi de greva pentru a protesta fata de reducerea numarului de posturi.

Astazi, greva va afecta si sectorul energiei, angajatii de la gaze si electricitate, si ei vizati de reforma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.