Adjunctul ministrului rus al Apararii, Vladimir Isakov, a declarat ca Moscova isi poate retrage echipamentul militar si munitia din Transnistria in sase luni.

Ministrul Isakov a dezvaluit insa si conditia. Rusia se retrage daca partile ajung la un acord definitiv referitor la viitorul statut al regiunii separatiste.

„Pina cind Moldova si Transnistria nu ajung la un acord in aceasta chestiune, nu putem retrage nimic”, a declarat Vladimir Isakov pentru “Tiraspol Times”. Aproape 500 de soldati rusi si circa 20.000 de tone de munitie au ramas in Transnistria dupa retragerea Armatei a 14-a a Rusiei, la inceputul anilor ‚90.

Pe de alta parte, seful Statului Major al armatei ruse, Iuri Baluievski, a declarat joi ca Rusia nu are nici o obligatie de a se mai supune Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) dupa ce parlamentul voteaza moratoriul propus de presedintele Vladimir Putin.

Duma de Stat a votat in unanimitate, miercuri, in favoarea suspendarii aplicarii de catre Moscova a Tratatului CFE semnat in 1990. Documentul limiteaza armamentul stocat in Europa.

In replica la expansiunea militara a NATO la frontierele sale si mai ales la proiectul american de amplasare a elementelor unui scut antiracheta in Polonia si Cehia, presedintele rus Vladimir Putin a amenintat, inca din aprilie, cu suspendarea aplicarii de catre Rusia a Tratatului CFE. Tratatul este unul dintre textele-cheie pentru securitatea Europei.

Intr-un interviu acordat publicatiei armatei cehe “ATM”, Baluievski a spus ca moratoriul - care trebuie sa fie votat si de Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului - va intra in vigoare de la 12 decembrie, iar din acel moment Rusia „nu se va mai considera legata de restrictiile cantitative impuse armamentului conventional”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.