Finlanda este in stare de soc dupa ce in urma cu doua zile, intr-o scoala, un tanar a omorat opt persoane si apoi s-a sinucis, scrie BBC News.

Autoritatile locale din satul Jokela, situat la 48 de kilometri de Helsinki, au confirmat moartea a noua persoane in urma atacului de ieri, de la scoala din sudul Finlandei.

Familiile si prietenii celor omorati spun ca nu le vine sa creada ca asa ceva a putut sa se intample intr-o tara atat de linistita precum Finlanda.

Ceea ce este cu adevarat surprinzator in legatura cu acest eveniment care nu are precedent intr-o tara linistita si sigura, este faptul ca o inregistrare care anunta delictul a fost postata pe YouTube, chiar cu o zi inaintea atacului, comenteaza ziaristii de la BBC.

Utilizatorul Sturmgeist 89, ulterior identificat in persoana lui Pekka-Erik Auvinen de 18 ani, anunta faptul ca se pregateste sa lanseze un atac. Inregistrarea a fost postata sub denumirea „Masacrul de la liceul din Jokela” ("The Jokela High School Massacre").

In acest filmulet, ulterior scos de pe site-ul YouTube, agresorul se autodefinea ca un „darwinist cu viziuni extreme”. Tanarul finlandez a mai postat de curand o alta inregistrare pe YouTube, intitulata „Imi testam arma”(„Just testing my gun”), in care un individ imbracat in negru trage asupra unui fruct, intr-o padure inzapezita. „Fac o selectie naturala si ii voi elimina pe toti cei pe care ii consider nepotriviti”, a scris recent pe YouTube, tanarul criminal.

Suspectului Pekka-Erik Auvinen, care nu are antecedente penale si care se afla in mod legal in posesia armei, i-a fost interzis accesul pe YouTube pentru ca posta filmulete cu continut violent, dar el s-a reinregistrat apoi, sub un alt pseudonim.

Politia finlandeza sustine ca au fost omorati sapte elevi si directoarea scolii, de catre un tanar de 18 ani, care a patruns in incinta scolii in jurul pranzului si care a inceput sa traga la intamplare cu un pistol.

„Acesta este un sat in care nu am crezut ca vreodata s-ar fi putut intampla asa ceva ”, a declarat primarul localitatii Jokela, Hannu Joensivu.

„Este sfarsitul lumii noastre, acesta este sfarsitul Finlandei”, a afirmat una dintre rudele unui copil omorat.

In Tarile Scandinave nu s-a mai intamplat nicicand ceva similar cu ceea ce parea sa fie un model doar pentru scolile americane. Premierul Finlandez Matti Vanhanen a catalogat acest eveniment ca fiind „extrem de tragic” pentru tara sa.

In urma acestui caz, guvernul din Finlanda s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta si a creat o cleula de criza care se va ocupa de siguranta in scoli, mai informeaza BBC News.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.