Bush mizeaza pe sprijinul liderului francez pentru dosarele fierbinti de pe scena internationala

Presedintele Nicolas Sarkozy se afla, azi, in prima vizita oficiala in Statele Unite, dornic sa refaca axa Paris - Washington, zdruncinata in urma cu mai bine de patru ani de razboiul din Irak. Numit de presa "noul pudel" al liderului de la Casa Alba, Sarkozy se arata decis sa nu capituleze in fata Washingtonului in problemele care conteaza pentru Franta.

"Nu trebuie sa trans­formam dezacordurile dintre Franta si SUA intr-o criza", afirma in septembrie anul trecut Sarkozy. Pe atunci ministru de interne si aspirant la fotoliul de la Elysee, Sarkozy a socat multi francezi cu fotografia in care isi dadea zambitor mana la Washington cu Bush.

La sase luni de la preluarea mandatului, "Sarkozy Americanul" revine triumfator in capitala federala. Prima vizita oficiala a lui Sarkozy in SUA are loc intr-o perioada in care armonia intre cele doua tari este totala. Satisfactia lui George W.

Bush fata de aceasta vizita este dubla, deoarece nu numai ca primeste "un prieten", ci, mai ales, pentru ca Sarkozy da dovada de o vointa de fier pentru a pecetlui reconcilierea dintre Paris si Washington. Dupa primele discutii de la summitul G8 din Germania si vizita neoficiala efectuata in august la resedinta familiei Bush din Maine, Sarkozy a fost primit aseara "cu bratele deschise" la Casa Alba.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.