Daca Statele Unite nu conving Turcia ca se afla de partea ei in problema kurda, Ankara va lua pe cont propriu rezolvarea acesteia.

Inainte de a se intalni cu presedintele George W. Bush, la Casa Alba, premierul turc Recep Tayyp Erdogan, aflat in vizita in SUA, si-a reiterat declaratiile legate de epuizarea rezervelor de rabdare ale Ankarei fata de atacurile rebelilor PKK pornite de pe teritoriul Kurdistanului irakian.

Administratia Bush a promis Turciei sprijin impotriva gruparii separatiste kurde si i-a cerut sa nu intervina militar in nordul Irakului, de teama ca o astfel de actiune ar destabiliza una dintre cele mai linistite regiuni ale tarii.

Analistii sunt de parere ca Washingtonul va trebui sa-si pledeze foarte con­vin­gator cauza in fata premierului Erdogan, mai ales acum cand un alt aliat strategic al Statelor Unite - Pakistanul, care a ignorat apelurile la retinere formulate de americani - se afunda intr-o criza politica periculoasa.

Asa ca presedintele Bush a promis ca va avea cu premierul Erdogan discutii „substantiale" referitoare la modalitatile de a impiedica PKK-ul sa atace soldatii turci pornind din nordul Irakului, pentru ca apoi sa se replieze, in siguranta, tot acolo.

Statele Unite mizeaza in acest demers pe sprijinul guvernului irakian.Ankara acuza autoritatile autonome ale Kurdistanului irakian ca sustin activitatile PKK si reproseaza Washingtonului ca nu depune eforturi convingatoare in lupta impotriva acestor rebeli, desi, la nivel declarativ, sunt considerati „dusmani comuni" ai Statelor Unite, Irakului si Turciei, cum i-a calificat, recent, secretarul de stat Condoleezza Rice, la Ankara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.