Vasul rus Akademik Fiodorov a ridicat luni ancora cu destinatia Antarctica, cu scopul declarat de a redeschide doua statii rusesti de aici si pentru a estima rezervele energetice ale continentului alb; China isi extinde si ea doua baze si construieste o a treia, un observator telescopic, anunta EFE si Xinhua, preluate de Rompres.

'Expeditia si-a propus redeschiderea a doua baze inchise in anii '80 din lipsa de fonduri - Russkaya si Leningradskaya - a declarat Valeri Lukin, seful celei de-a 53-a expeditii rusesti in Antarctica.

Cu un buget de aproape un milion de dolari, cei peste o suta de specialisti de la bordul Akademik Fiodorov vor sa instaleze diverse statii meteo si geodezice automate si sa construiasca un avanpost; mai mult, se vor innoi bazele rusesti Progress si Novolazarevskaya si se vor efectua studii climatice, hidrografice, biologice, seismologice, si de previziuni geologice in sectorul antarctic de pe coasta pacifica, mai noteaza EFE.

'Vom continua perforarea stratului de gheata care acopera lacul Vostok; mai avem 85 de metri pentru a ajunge la fund', a mai spus Lukin. Cu 200 de kilometri lungime, 50 latime si 500 de metri adancime, Vostok este o masa de apa dulce in stare lichida, descoperit de cercetatorii rusi in 1957 si inclus pe lista celor mai importante descoperiri geografice ale secolului XX. Apa lacului Vostok, care se gaseste in epicentrul continentului alb este considerata a fi apa cea mai pura si veche din lume.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.