CE va prezenta un proiect de lege care le cere companiilor aeriene sa ofere date despre pasageri serviciilor secrete din UE.
Comisia Europeana va prezenta azi un controversat proiect de lege menit sa reduca amenintarea terorista in spatiul comunitar. Documentul prevede ca toate liniile aeriene care efectueaza zboruri in UE sa ofere date personale despre pasageri serviciilor secrete din Europa. Ideea copiaza aproape perfect un sistem deja implementat in SUA, dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Potrivit acestui sistem, toate datele personale ale pasagerilor care vor sa calatoreasca pe teritoriul american trebuie sa ajunga la Departamentul de Securitate Nationala inainte de aterizarea avionului.

Actul normativ propus de Comisia Europeana a fost conceput dupa aceleasi principii. Astfel, toate companiile aeriene trebuie sa ofere Serviciilor Comunitare de Spionaj 19 informatii personale despre calatori. Printre acestea se numara numele, data si destinatia calatoriei, itinerarul, numarul de pasaport si unele informatii despre cartea de credit. Datele vor fi stocate timp de cinci ani intr-un sistem computerizat si vor fi utilizate la comparatii. Dupa expirarea acestei perioade, informatiile vor mai fi pastrate inca opt ani intr-o baza de date inactiva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.