Politia pakistaneza si-a folosit bastoanele din dotare impotriva avocatilor care protestau impotriva presedintelui Pervez Musharraf ieri dimineata, in capitala economica a tarii, Karachi, informeaza NewsIn.

Avocatii, care sunt avangarda campaniei anti-Musharraf inca din martie, de la incercarea acestuia de a-l demite pe presedintele Curtii Supreme, au facut apel la proteste nationale fata de impunerea starii de urgenta.

"Politia a batut avocatii cu bastoanele, in timp ce se indreptau spre Curtea Suprema, in cursul diminetii. Multi dintre ei au fost arestati", a declarat Akhtar Hussain, fost presedinte al Asociatiei baroului de la Curtea Suprema de la Sindh.

La Islamabad de asemenea, avocatii din baroul Curtii Supreme au facut apel la o greva generala si au anuntat manifestatii, informeaza NewsIn.

Curtea Suprema este direct vizata de starea de urgenta instaurata sambata seara. Cea mai inalta jurisdictie din tara urma sa se pronunte in zilele urmatoare asupra legalitatii realegerii prin vot direct a lui Musharraf la presedintie, in 6 octombrie. Presedintele Curtii, Iftikhar Mohammed Chaudhry, ale carui decizii recente au blocat planurile puterii, a fost demis si inlocuit insa.

Magistratul fusese suspendat in martie de seful statului si repus in functie in iulie, in urma manifestatiilor de sprijin. La acea data, avocatii au iesit in masa pe strazi pentru a-si manifesta solidaritatea fata de acest magistrat independent, reputat pentru integritatea sa, dar pe care puterea nu il agreeaza.

Demiterea lui Chaudhry a provocat multiple manifestatii in mediile judiciare si ale opozitiei, unele marcate de confruntari sangeroase intre tabara pro si cea anti-Musharraf.

Partidele religioase regrupate in puternica alianta Muttahida Majlis-e-Amal (MMA, Frontul de actiune unit) au anuntat ca se vor alatura avocatilor. Presedintele MMA Qazi Hussain Ahmad, "a cerut populatiei sa trimita flori judecatorilor care s-au pronuntat impotriva starii de urgenta si gunoaie celor care i-au jurat supunere lui Musharraf".

Sambata seara, seful statului l-a inlocuit pe judecatorul Chaudhry, a proclamat stare de urgenta si le-a cerut celorlalti magistrati sa isi reafirme loialitatea fata de el.

De la proclamarea starii de urgenta, justificata de Musharraf prin intensificarea terorismului islamist si opozitia Curtii Supreme, mai multe sute de persoane au fost arestate.

Aplicarea Constitutiei a fost suspendata si au fost impuse o serie de restrictii libertatilor publice. Cat despre alegerile legislative prevazute, acestea ar putea fi amanate cu un an, comenteaza NewsIn.

Astazi, guvernul pakistanez a dezmintit de asemenea, zvonurile persistente care circula in tara, potrivit carora presedintele Pervez Musharraf ar fi fost plasat in arest la domiciliu, de catre seful adjunct al armatei.

"Nu este adevarat. Nu exista nici urma adevar aici. Presedintele se afla la Aiwan-e-Sadr (palatul prezidential - n.red.) si s-a intalnit cu diplomati straini", a afirmat un purtator de cuvant al guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.