Celebra tabara de detinuti de la Guantanamo poate deveni istorie.

Administratia americana ia in considerare un plan care va asigura drepturi suplimentare pentru detinutii de la Guantanamo Bay, in cadrul unui efort de a inchide centrul de detentie si de a muta eventual o parte dintre prizonieri pe teritoriul SUA, informeaza "New York Times", citat de Reuters.

Citand oficiali americani implicati in discutii, editia de duminica a cotidianului afirma ca sunt discutate propuneri de modificare a procedurilor care stabilesc daca detinutii sunt incarcerati in conditii corespunzatoare, inclusiv in ceea ce priveste asigurarea reprezentarii juridice la audieri.

Administratia de la Washington discuta si posibilitatea de a acorda judecatorilor federali autoritatea de a decide daca suspectii trebuie retinuti.Oficialii americani considera insa ca transferarea detinutilor pe teritoriul SUA va implica si masuri de protectie speciale. in cazul mutarii acestora, vor fi necesare, din motive de politica, proceduri chiar mai severe decat cele aplicate in prezent la Guantanamo, a declarat un oficial citat de "New York Times".

Actualele discutii s-au intensificat in ultimele saptamani, dupa ce secretarul american al Apararii, Robert Gates, le-a cerut consilierilor sa elaboreze propuneri privind inchiderea centrului de la Guantanamo.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.