Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a deplasat ieri la N’Djamena, capitala Ciadului, pentru a negocia eliberarea celor 16 cetateni europeni, acuzati in tentativa de rapire a 103 copii africani. Vizita neanuntata a sefului statului francez a intervenit in conditiile in care sambata au inceput audierile inculpatilor.

La scurt timp dupa sosirea la N'Djamena a lui Sarkozy, autoritatile din Ciad au eliberat trei jurnalisti francezi si patru insotitoare de bord spaniole. "Sunt fericiti, sunt liberi", a declarat avocatul Jean-Bernard Padare.

O sursa judiciara a declarat ca cei sapte au fost eliberati deoarece au respins acuzatiile care le-au fost aduse, iar Eric Breteau, presedintele asociatiei "Arca lui Zoe", le-a confirmat spusele. Ceilalti cetateni francezi si spanioli raman in custodie, fiind acuzati de rapire si frauda.

Analistii apreciaza ca presedintele Idriss Deby Itno s-a folosit de acest caz pentru a-si intari pozitia in tara si pentru a arata ca Ciadul este un aliat privilegiat al Parisului in regiune.

In debutul crizei, declaratiile sale au fost foarte dure, mergand pana la a-i acuza pe cei retinuti ca intentionau sa-i vanda pe copii unor "ONG-uri de pedofili" sau sa-i ucida si "sa le preleveze organele". Dupa mai multe convorbiri telefonice cu presedintele Sarkozy, Deby a precizat ca oficialitatile franceze nu au nicio responsabilitate in aceasta afacere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.