Secretarul de Stat al SUA si secretarul general al ONU vor fi simbata la Istanbul pentru a discuta despre problema kurda.
Guvernul turc a anuntat o serie de sanctiuni contra rebelilor PKK, dar si a celor care „ii sprijina si ii adapostesc“, masuri indreptate inclusiv impotriva administratiei regiunii autonome kurde irakiene. Vicepremierul turc Cemil Cicek a anuntat ca au fost adoptate „masuri militare, politice, diplomatice si economice simultane“. Cicek a refuzat sa detalieze care vor fi aceste masuri, dar a precizat ca sint indreptate impotriva PKK si a „asociatilor sai“. Ankara acuza administratia regiunii kurde irakiene ca adaposteste liderii PKK. Sanctiunile ar putea include restrictii in comertul cu Irakul si chiar taierea furnizarii de electricitate catre nordul tarii. Exporturile Turciei catre Irak totalizeaza 1,7 miliarde de dolari pentru primele opt luni ale acestui an, relateaza AFP.

Simbata va avea loc la Istanbul o reuniune ministeriala a vecinilor Irakului, la care vor participa si secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, dar si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Discutiile vor fi dominate de amenintarea Turciei de a organiza interventii militare impotriva rebelilor kurzi in nordul Irakului. SUA au anuntat deja ca ofera informatii Turciei despre situatia rebelilor din nordul Irakului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.