Dupa americani si rusi, canadienii, europenii si japonezii adauga componente platformei ISS, unde marile puteri pamantesti exerseaza cooperarea extraterestra .

Naveta spatiala americana Discovery a transportat pe Statia Spatiala Internationala (ISS) modulul european Harmony, care va face legatura statiei internationale cu viitoarele laboratoare european Columbus si japonez Kibo.

Mai departe, UE se pregateste sa lanseze primul vehicul spatial european care, alaturi de cele ale Rusiei, va face legatura cu ISS si dupa ce SUA vor stopa programul de navete.

Lucrul pamantenilor in spatiul extraterestru este uimitor, chiar daca televiziunile nu-si mai opresc programele nici pentru iesirile astronautilor "in aer liber". Ultima s-a petrecut pe 26 octombrie, cand americanii Scott Parazynski si Douglas Wheelock au iesit in spatiu pentru a ajuta la pozitionarea traversei de 17 tone care va sustine giganticele aripi solare ale ISS.

A doua lor sarcina a fost sa colaboreze cu colegii de pe Discovery pentru mutarea modulului european "Harmony", de 16 tone, din cala navetei si instalarea lui intr-o locatie temporara, langa sectorul locuit al statiei orbitale.

Construit in Italia, de Thales Alenia Space, modulul Harmony va fi o punte de trecere intre laboratorul american Destiny, existent, laboratorul european Columbus, care asteapta la sol, si viitorul laborator japonez Kibo - totodata, acest prim modul european extinde actuala capacitate de trei locuri a ISS cu inca doua.

Intalniri de gradul III

Misiunea Discovery, lan­sata pe 22 octombrie de la Centrul Kennedy din Florida, a fost condusa de Pam Melroy - retrasa de la bordul avioanelor US Air Force in 1994 pentru a pilota navete spatiale in 2002 si 2004. La bordul spatiei orbitale avea sa-si intalneasca o veche cunostinta: Peggy Whitson, prima femeie care va comanda pe ISS.

Cu un doctorat in biochimie, Peggy Whitson a fost selectata de NASA pentru antrenamentul astronautic in 1996 si a petrecut deja 185 zile pe ISS in 2002 - alaturi de doi colegi rusi -, ca inginer de zbor si ofiter stiintific.

Pe 12 octombrie, astrona­uta americana a plecat spre constructia umana aflata la 354 km deasupra Pamantului cu o naveta ruseasca Soyuz TMA-11, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Alaturi de ea s-au mai imbarcat colonelul rus Iuri Malancenco, veteran al Mir si ISS, si "bobocul" malaysian Sheikh Muszaphar Shukor - ortopedul de 35 de ani devenit primul astronaut al Malaysiei, in baza unui masiv contract militar malaysiano-rusesc, si primul musulman plecat in spatiu in plin Ramadan.

Peggy Whitson si Iuri Malencenco vor ramane pe ISS o jumatate de an, in calitate de comandant, respectiv inginer de zbor ai Expeditiei 16. in locul lor au revenit pe Pamant, pe 21 octombrie, cosmonautul Fiodor Iurcikin, comandantul Expeditiei 15, si inginerul de zbor Oleg Kotov - plus musafirul malaysian.

Aflat de ceva timp pe ISS, astronautul NASA Clayton Anderson va ramane si pentru prima parte a importantei Expeditiei 16: cand doua duzini de astronauti, din sase tari, vor contribui la extinderea platformei si vor avea parte de 14 iesiri in afara statiei - la trei va participa si Peggy Whitson.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.