Liberalii au ajuns la o intelegere cu Partidul taranesc, in timp ce presedintele Kaczynski „le-a promis" zile grele

Platforma Civica (PO), victorioasa la alegerile legislative din Polonia, si Partidul taranesc Polonez (PSL) au incheiat un acord pentru formarea unei coalitii guvernamentale, a anuntat liderul liberal Donald Tusk, viitorul premier.

La alegerile parlamentare anticipate din 21 octombrie, Platforma Civica a invins Partidul Lege si Justitie al fratilor Kaczynski. in urma rezultatelor, liberalii au obtinut 209 locuri din cele 460 ale Dietei. Coalitia cu PSL le va asigura o majoritate de 240 de locuri.

Demisia actualului executiv va avea loc la 5 noiembrie, la prima sedinta a noului parlament. Apoi, seful statului va desemna noul premier. „in cele 24 de ore care vor urma propunerii, voi fi pregatit sa-i prezint schema precisa a viitorului guvern", a precizat Donald Tusk.

Momentan, PSL a primit trei posturi, cel mai important fiind cel al economiei, care ii va reveni presedintelui partidului, Waldemar Pawlak. Acesta a fost premier in doua randuri, la inceputul anilor '90. Ministru de externe va fi propus Radoslaw Sikorski, fost ministru al apararii in cabinetul conservator in exercitiu, demis dupa un conflict cu premierul Jaroslaw Kaczynski.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.