Provincia Karbala, o regiune din sudul Bagdadului a fost sub controlul fortelor americane. Provincia este a 8-a regiune transferata de forta multinationala, autoritatilor irakiene din totalul de 18 ale tarii, de la inceptul procesului de restaurare a suveranitatii irakiene in 2006.

"Predarea controlului asupra provinciei Karbala face parte dintr-un proces de preluare a controlului de securitate in toata tara, iar urmatoarea etapa va fi Basra, la jumatatea lunii decembrie", a declarat Maliki, care a prezidat ceremoniile de transferare a autoritatii la Karbala, orasul sfant siit situat la 110 kilometri sud de Bagdad.

Maliki, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la ritmul lent in care se formeaza fortele de securitate ale tarii, a declarat ca Irakul a "intarziat mult" in formarea fortelor sale de securitate pentru a inlocui trupele americane.

Provincia Basra, situata in extremul sud al tarii, este o regiune strategica: bogata in petrol, unica iesire la mare a Irakului si este scena unei concurente acerbe intre fortele politice siite. Britanicii, care administreaza aceasta regiune de la declansarea razboiului in 2003, sunt desfasurati intr-o baza din apropiere de portul Basra. Numarul de 5.000 militari britanici va fi insa, redus treptat.