Afganistanul furnizeaza peste 90% din productia mondiala de opiu, care genereaza venituri de aproximativ 2,1 miliarde de euro.
Legislativul comunitar a propus utilizarea culturilor vaste de mac din Afganistan pentru extragerea legala de opiu ce va fi folosit in industria farmaceutica, promovand in felul acesta stabilitatea si diminuarea saraciei in tara macinata inca de conflicte, relateaza „EUObserver”. La 25 octombrie, Parlamentul European a adoptat un raport prin care indeamna statele membre sa elaboreze si sa inainteze guvernului afgan un plan menit a controla productia de stupefiante.

Acest plan ar trebui sa contina si un proiect-pilot de transformare a productiei ilegale de narcotice in substante analgezice perfect legale, precum si idei pentru dezvoltarea celor mai sarace zone ale tarii. in plus, ar trebui sa se ceara Afganistanului sa depuna eforturi mai intense pentru combaterea coruptiei la cele mai inalte niveluri, in special in cadrul Ministerului de Interne. Explicandu-si motivele pentru o astfel de propunere, Legislativul de la Strasbourg a aratat ca „insurgentii, talibanii si gruparile teroriste isi au principala sursa de finantare in comertul ilicit de narcotice”, periclitand astfel fragila stabilitate politica si dezvoltarea economica a tarii.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.