Atentatul impotriva Papei Ioan Paul al II-lea a fost pus la cale in Bulgaria, la comanda Serviciilor secrete sovietice KGB, afirma in paginile saptamanalului "Oggi" un magistrat italian care a investigat timp de multi ani acest caz.

Ferdinando Imposimato sustine ca a cules dovezile din arhivele Stasi si din discutii personale cu fostul sef al Serviciului secret est-german, Markus Wolf. In cartea sa aparuta recent la Roma, "Memorie si identitate", Suveranul Pontif se arata convins ca atentatorul din 1981, Mehmet Ali Agca, a actionat la ordinele cuiva, dar sustine ca n-a crezut niciodata ca autorul atentatului ar fi lucrat pentru Serviciile secrete bulgare. Teza "conexiunii bulgare" a fost lansata de Agca chiar in momentul arestarii sale, dar tot el a dezmintit ulterior aceasta marturie.

Potrivit informatiilor culese de Imposimato, organizarea atentatului (logistica, campanie de dezinformare, stergerea urmelor) a fost totusi pusa la cale de ministrii de Externe bulgar si est-german, Dimitar Stoianov si Erich Mielke.

"Veriga" Antonov

Saptamanalul publica o imagine surprinsa de fotografi amatori cu cateva secunde inaintea atentatului din Piata San Pietro, in care apare un personaj identificat drept Serghei Antonov, fost manager al fililei din Roma a Balkan Air. Arestat ca suspect in acest caz, Antonov a stat trei ani in Italia, dupa care autoritatile l-au trimis acasa, eliberat din lipsa de probe, dar cu creierul spalat atat de bine, incat si-a pierdut graiul pana in ziua de azi.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.