Trupe armate din Tibet au inchis templele budiste din capitala Lhasa, la doar cateva zile dupa ce, Congresul american l-a cinstit pe Dalai Lama si i-a oferit o medalie de aur, in ciuda protestelor vehemente ale Chinei, informeaza CNN News.

Acest anunt a fost dat publicitatii de catre o organizatie preocupata de apararea drepturilor omului. Intr-un raport, Campania Internationala pentru Tibet, organizatie care se opune administratiei chineze din acea regiune, a afirmat ca trupe chinezesti au inconjurat templele din Lhasa si ca inauntrul manastirilor au ramas, probabil, sute de calugari.

„Surse tibetane au raportat faptul ca pe strazile orasului patruleaza sute de politisti, ca si-au instalat puncte de control in afara orasului si ca nu le permit sub nici o forma locuitorilor orasului Lasha, sa intreprinda orice activitate religioasa”, arata raportul organizatiei internationale.

Intr-un alt raport, Centrul din Tibet pentru Drepturile Omului si Democratie a raportat faptul ca opt calugari au fost arestati, in timpul unei ceremonii care il cinstea pe Dalai Lama.

CNN comenteaza ca aceste actiuni ale Chinei, au legatura cu faptul ca SUA a neglijat toate avertismentele pe care le-a primit, cu privire la decorarea lu Dalai Lama. Dupa onorurile aduse preotului budist, China a avertizat asupra unor grave deteriorari a relatiilor dintre cele doua tari. China a mai cerut de asemenea ca Washingtonul sa nu il mai sprijine in nici un fel pe Dalai Lama, seful spiritual al tibetanilor.

Casa Alba il sprijina insa pe liderul spiritual exilat, care incearca sa castige mai multa autonnomie si libertae religioasa pentru poporul sau.

China are pretentii insa, asupra Tibetului inca de la invazia sa din 1951, si se autocaracterizeaza ca fiind guvernul legitim al acestei regiuni. Suveranitatea Chinei asupra aTibetului este insa, de multe ori, pusa in discutie in mediul international, comenteaza CNN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.