Liderii israelieni l-au asigurat pe seful diplomatiei britanice, Jack Straw, ca vor face tot ce pot pentru a le permite palestinienilor ca pe 9 ianuarie sa se prezinte la vot si sa il desemneze pe noul lider al Autoritatii Palestiniene. Ei si-au exprimat in acelasi timp nemultumirea fata de atitudinea lui Mahmoud Abbas, candidatul cu cele mai mari sanse la alegeri, acuzandu-l ca ar calca pe urmele lui Yasser Arafat.

Insistand asupra importantei pe care o are organizarea unui scrutin democratic, Straw a precizat ca moartea fostului lider palestinian, considerat de catre Washington "un obstacol in calea pacii", poate reprezenta o sansa pentru solutionarea conflictului. Ministrul de externe israelian, Silvan Shalom, a replicat insa ca, dupa atatia ani de varsare de sange, intre cele doua parti exista o neincredere profunda si si-a exprimat convingerea ca Abbas nu va renunta niciodata la vechea dorinta a lui Arafat ca Israelul sa recunoasca refugiatilor dreptul de a se intoarce in regiune.

Dupa aceasta intrevedere, Straw a avut o intalnire si cu premierul palestinian Ahmad Qorei, responsabilul britanic promitand de asta data ca "Uniunea Europeana va urmari indeaproape procesul electoral pentru a se asigura ca acesta va fi cat mai democratic", subliniind ca asigurarea securitatii in Fasia Gaza si in Cisiordania pe perioada alegerilor este esentiala. El a mai precizat ca, in opinia lui, exista oportunitati pentru aplicarea "foii de parcurs", un plan de pace international care prevede crearea unui stat palestinian pana in 2005.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.