Partidul polonez de centru-dreapta Platforma Civica (PO), care va forma urmatorul guvern dupa ce a castigat net alegerile legislative de duminica, va incerca sa retraga trupele poloneze din Irak la inceputul anului 2008 si ar putea chiar sa renegocieze cu SUA scutul antiracheta, relateaza NewsIn.

"Trupele poloneze ar trebui retrase din Irak in 2008, pentru ca misiunea noastra a fost deja indeplinita", a declarat liderul grupului parlamentar al Platformei Civice, Bogdan Zdrojewski, intr-un interviu telefonic acordat Reuters duminica seara.

Zdrojewski a adaugat ca, potrivit asteparilor, trupele poloneze - 900 de militari - vor fi retrase din Irak la inceputul anului 2008, dar ca aceasta masura depinde inca de conditiile negociate de guvernul actual.

Platforma Civica a pus la indoiala in ultimul timp oportunitatea prezentei contingentului polonez in Irak, in cadrul fortei conduse de Statetel Unite, dar guvernul premierului conservator Jaroslaw Kaczynski, care a pierdut in mod zdrobitor scrutinul de ieri, a afirmat ca retragerea imediata ar echivala cu o dezertare, comenteaza NewsIn.

Pe de alta parte, responsabilul PO a declarat ca formatiunea ar putea intrerupe si negocierile cu Statele Unite in legatura cu gazduirea unor elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul polonez, in conditiile in care Washingtonul nu va oferi suficiente garantii de securitate.

Zdrojewski, oficioalul noului partid de guvernamant, Pltforma Civica, a subliniat insa ca nu va pune capat negocierilor in legatura cu scutul antiracheta care vizeaza, potrivit Statelor Unite, contracararea amenintarilor din partea unor state-problema precum Iranul. Zdrojewski a precizat, insa, ca noul executiv ar putea impune conditii mai stricte pentru a permite instalarea unor rachete de interceptare in Polonia.

"Este vorba de o imbunatatire clara a securitatii Poloniei. Ar putea fi vorba de un sistem de aparare cu raza medie de actiune, de informatii privind un posibil atac terorist sau de un echipament", a explicat el.
Guvernul actual si oficialii americani au declarat ca, potrivit asteptarilor, negocierile in legatura cu scutul antiracheta se vor incheia la inceputul anului 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.