Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat starea de urgenta duminica seara in sudul statului, din cauza incendiilor multiple care au afectat zona si care au provocat deja evacuarea a mii de persoane, in special in Malibu, unde locuiesc multe vedete si milionari, informeaza NewsIn.

"Guvernatorul Schwarzenegger a decretat stare de urgenta in comitatele Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernadino, San Diego, Santa Barbara si Ventura, din cauza a 11 incendii de mare amploare", a anuntat intr-un comunicat biroul guvernatorului.

Un incendiu de amploare afecteaza de duminica dimineata cartierele din Malibu, unde locuiesc numeroase vedete de cinema si milionari. Flacarile cuprinsesera 500 de hectare la caderea noptii. O parte a terenului ranchului actorului Sean Penn era in flacari in cursul dupa-amiezii de duminica, potrivit presei locale. Un numar de sapte cladiri, printre care o vila estimata la 17 milioane de dolari si o biserica au inceput sa fumege. Aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate, din peste 20 de case, printre care cea a regizorului filmului Titanic, James Cameron, si a actritei Olivia Newton-John.

Incendiul a izbucnit duminica dimineata, cand vantul a doborat o linie de inalta tensiune. Flacarile, atatate de rafale de vant de peste 110 de kilometri pe ora, au ajuns la soseaua care merge de-a lungul coastei, unde circulatia a fost intrerupta.

Masura decretarii starii de urgenta intervine in conditiile in care incendiile de mare amploare au provocat deja moartea unei persoane si ranirea a cel putin 11, printre care patru pompieri din regiunea San Diego, in sudul statului.

Pe de alta parte, cei 25.000 de locuitori ai orasului Ramona, din apropiere de San Diego (vestul statului California) au primit duminica seara ordinul de a pleca din localitatea amenintata de un incendiu de mare amploare, a anuntat politia, care a contactat deja 10.000 de familii prin intermediul unui sistem automat de notificare in cazul situatiilor de urgenta. Un incendiu de vegetatie, unul dintre cele 11 care devastau, duminica, sudul Californiei, a parcurs deja peste 2.000 de hectare din apropiere de Ramona si continua sa inainteze spre localitate, atatat de vant, potrivit pompierilor.

Proclamarea starii de urgenta permite Californiei sa puna toate resursele - pompieri, politie, servicii de urgenta si functionari - la dispozitia autoritatilor si populatiei pentru lupta impotriva unei catastrofe majore.

Incendiile din California "au provocat pierderea de vieti omenesti si raniri grave", a amintit biroul guvernatorului republican. "Numeroase case, spatii comerciale si alte cladiri au ars. Locuitorii au fost evacuati in numeroase zone", a adaugat acesta.

Intensificarea incendiilor in comitatul Los Angeles, unde locuiesc 10 milioane de persoane, a mobilizat astfel, toate resursele pompierilor. "Primim mult ajutor, dar toate aceste resurse sunt utilizate in prezent", a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor Ron Haralson. "Avem mult de munca in comitat", a adaugat Haralson.

Potrivit site-ului TMZ.com zona este locuita de nume importante ale show-bussinesului, ca actorii Jennifer Aniston, Bill Murray, Tom Hamks si Nick Nolte, dar si miliardarii Davis Geffen si Jeffrey Katzenberg.

Malibu, localitate cu 12.000 de locuitori, este una dintre cele mai scumpe din Statele Unite. Cea mai mica "locuinta mobila" se vinde in zona cu peste un milion de dolari.

In 1993, orasul a fost devastat de un incendiu care a provocat moartea a trei persoane si a distrus 400 de case, iar pagubele au fost evaluate la 375 de milioane de dolari.

Autoritatile decretasera anterior cod rosu in tot sudul Californiei in ceea ce priveste incendiile, din cauza rafalelor violente de vant si a temperaturilor de aproape 30 de grade Celsius si a secetei care afecteaza regiunea din luna martie, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.