Cotidianul senegalez Le Populaire a denuntat, astazi, declaratiile facute de laureatul premiului Nobel pentru medicina din 1962, americanul James Watson, care a spus de curand ca albii sunt mai inteligenti decat persoanele de culoare, si i-a oferit "Nobelul pentru rasism", informeaza NewsIn.

Prin aceste declaratii, Watson, unul dintre descoperitorii ADN-ului, arata ca "detesta genetic africanii”, spune publicatia, care ii "decerneaza" "Nobelul pentru rasism".

Ziarul il acuza ca este "rasist multirecidivist", exprimandu-si indoielile legate de sanatatea sale mintala. "La 79 de ani, este posibil sa nu mai fie in toate mintile, chiar daca are activitati profesionale intense", potrivit publicatiei.

Watson a fost extrem de criticat dupa publicarea la 14 octombrie, in Sunday Times, a unui interviu in care s-a declarat "pesimist pe tema viitorului Africii".

"Politicile noastre sociale se bazeaza pe faptul ca inteligenta lor este aceeasi cu a noastra (occidentalii albi), in timp ce toate cercetarile spun ca nu este asa", a declarat Watson, care conduce un institut important de cercetare din Statele Unite. "Oamenii care au de a face cu angajati de culoare stiu acest lucru", a adaugat el. Watson a sugerat chiar ca ar putea exista o legatura intre culoarea pielii si impulsurile sexuale, ceea ce, in opinia sa, explica de ce persoanele de culoare au un libido mai ridicat decat celelalte.

Declaratiile sale au provocat proteste in Marea Britanie, dar si in propria tara. Muzeul de Stiinte din Londra a anulat o interventie a lui Watson, care trebuia sa participe la o dezbatere in aceasta seara, spunand ca declaratiile sale "au depasit limitele acceptabile ale unei dezbateri".

Presedinmtele Consiliului reprezentativ al institutiilor evreilor din Franta, Richard Prasquier, s-a declarat indignat in acelasi timp indignat, de "declaratiile rasiste inacceptabile" ale lui Watson. Astfel de declaratii "sunt cu atat mai inacceptabile pentru ca vin de la o personalitate a stiintei", a spus Prasquier.

"Reactionez in calitate de presedinte al CRIF, in calitate de medic si de om fata de acest gen imbecil de clasificare", a adaugat Prasquier, care este de profesie cardiolog.

In cursul zilei de astazi insa, Watson s-a declarat ingrozit de acest scandal, si a afirmat ca a fost inteles gresit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.