Cresterea puterii armatei ruse, gratie veniturilor din industria petroliera, ingrijoreaza Statele Unite pe tema obiectivelor Moscovei, au declarat responsabili ai apararii si experti, relateaza NewsIn.

Exemplu al degradarii relatiilor americano-ruse este si faptul ca Rusia a amenintat cu retragerea din tratatele importante pentru dezarmare, lucru reiterat saptamana trecuta de presedintele Vladimir Putin, care i-a primit la Moscova pe Condoleezza Rice, secretarul de stat american, si pe secretarul apararii, Robert Gates.

Comandantii americani din Europa cer Pentagonului sa-si reconsidere planurile de redesfasurarea a celor doua divizii ale sale in Europa. "Nu stim ce va iesi din aceasta crestere a puterii Rusiei", a declarat generalul David McKiernan, comandantul armatei americane in Europa. El a recomandat pastrarea a patru brigazi de lupta si forte de sustinere, adica in total 40.000 de militari in Europa.

Avand in vedere declaratiile americane care vizau linistirea Moscovei, Rusia a avertizat ca va "neutraliza" scutul american antiracheta, daca acesta este amplasat in Europa de Est si a avertizat ca se va retrage din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (INI), un tratat important, datand din Razboiul Rece. Printre altele, sunt amenintate alte doua tratate de dezarmare.

Gates a explicat comportamentul Kremlinului numindu-l o "reactie a posteriori", in urma umilintei de a-si pierde pozitia dominanta, de la inceputul anilor '90. "Cred ca presedintele Putin revine si afirma ca trebuie sa tinem cont" de Rusia, a declarat Gates.

"Ne-am reintors, avem bani si suntem figuri-cheie, veti avea nevoie de noi pentru a va rezolva problemele si, daca nu ne vreti ajutorul, am putea impiedica rezolvarea unor chestiuni", acesta este mesajul lui Putin, a subliniat Gates.

Potrivit lui Gates, daca se are in vedere demografia rusa, Moscova nu va putea forma forte militare importante in urmatorii 10-15 ani. Iar banii sai sunt mai degraba concentrati pe puterea strategica, decat pe fortele conventionale.

"Rusii cheltuiesc intre 30-35 miliarde de dolari pentru aparare, ceea ce este mult, dar, daca se compara cu banii Pentagonului, nu este ceva deosebit", a declarat Steven Pifer, fost ambasador american in Ucraina si expert in controlul armamentului. "Nu cred ca ceea ce vorbesc rusii in prezent are o semnificatie militara importanta. Dar ar putea avea in viitor, aceasta este problema", a declarat David Mosher, analist la Rand Corporation.

Anul trecut, Rusia a reluat insa, zborurile strategice ale bombardierelor pentru a testa apararea aeriana occidentala, a investit in noi arme strategice si profita de cresterea preturilor la hidrocarburi - Rusia fiind principalul exportator mondial - pentru a-si reconstrui armata slabita.

"Observam, asa cum am facut mereu" dar "in acest stadiu nu vad nimic amenintator", a declarat generalul american Bantz Craddock, comandantul suprem al fortelor aliate NATO in Europa, referindu-se la reluarea zborurilor strategice ale bombardierelor ruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.