La Bruxelles are loc o noua runda de negocieri la care se va incerca depasirea impauslui legat de viitorul provinciei sarbe Kosovo, aflata sub administratie ONU.

Mediatorii internationali vor cauta din nou sa obtinea ajungerea la un acord intre reprezentantii majoritatii albaneze din Kosovo si cei ai Serbiei.Etnicii albanezi, sustinuti de Statele Unite si o mare parte a Uniunii Europene, doresc independenta deplina, in timp ce Serbia, sprijinita de Rusia, insista ca Kosovo trebuie sa ramana o provincie sarba cu un grad ridicat de autonomie.

Kosovo se afla sub administratie ONU din 1999, de cand o campanie NATO de bombardamente a silit trupele sarbe sa paraseasca provincia.Mediatorii trebuie sa il informeze pe secretarul general ONU asupra rezultatului negocierilor pana pe 10 decembrie.

Faza decisiva

Dupa cum relateaza corespondenta BBC pentru afaceri europene, Oana Lungescu, emisarul UE a spus ca negocierile intra intr-o faza decisiva.Ambasadorul Wolfgang Ischinger declarat insa ca nu ar fi realist se se anticipeze ajungerea, duminica, la un acord, deoarece pozitiile ambelor parti sunt inca mult diferite.Saptamana viitoare, la Viena, este programata o alta runda de negocieri.

In contextul in care termenul limita de 10 decembrie se apropie tot mai mult, ar putea fi convocata o conferinta pe durata nelimitata.Reprezentantul Uniunii Europene la negocieri, ambasadorul Wolfgang Ischinger, a cerut ambelor parti sa faca progrese, dar a avut si un mesaj pentru tarile Uniunii Europene.El a spus ca ar fi util daca ar fi eliminate mai repede restrictiile de viza pentru turistii sarbi.Uniunea Europeana a relaxat deja reglementarile de calatorie pentru studentii si oamenii de afaceri din Balcani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.