Conducerea militara a SUA a publicat documente care confirma existenta unor preocupari legate de punerea la punct a unei arme radioactive, destinata, printre altele, "uciderii unor persoane deosebit de importante", scria ieri cotidianul "The Washington Post".
Textele au fost desecretizate ca raspuns la o cerere depusa in acest sens in 1995 de agentia de presa Associated press, in baza legii privind accesul la informatii. S-a constatat insa ca dosarele puse la dispozitie nu sunt complete. Multe pagini sunt practic sterse in intregime prin linii groase, negre, trasate peste randuri. Astfel, autoritatile americane, explica publicatia mentionata, au pastrat secretul asupra unora din aspectele acestei afaceri, precum substantele folosite in elaborarea respectivei arme. Oamenii de stiinta si militarii implicati in acest proiect erau, inainte de toate, interesati ca "efectul distrugator sa fie de durata", avand grija ca populatia sa paraseasca zonele vizate inainte de atac. in caz contrar, locuitorii ar fi decedat in decurs de 10 ani, nota "The Washington Post". Lucrarile la acest proiect au inceput in decembrie 1948, in cadrul "noului concept de desfasurare a conflictelor armate". Principalele capitole din rapoartele pe anul 1949 au fost rupte de cenzura militara, afirma ziarul citat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.