International8 Octombrie 200700:47de Alexandra Diaconu

Lectura de 5 minute

In Asia si in Orientul Mijlociu a aparut o noua generatie de investitori cu foarte multi bani: fondurile suverane guvernamentale, care se intorc spre Occident pentru a-si reinvesti averile

Japonezii cumparau, in anii '80, proprietati in SUA. in 2000 a fost randul rusilor sa investeasca in cluburile de fotbal, asa cum bogatii Orientului Mijlociu au investit in sportul cu motoare. Acum insa gusturile s-au schimbat, iar banii unor guverne din Asia si Orientul Mijlociu se duc pe cu totul altceva. in doar cativa ani, acesti bani vor controla a zecea parte din intreaga piata financiara a lumii.

Vorbim de active care promit profituri solide, dar si de cele care incorporeaza tehnologie si know-how care poate fi transferat sau imitat acasa. Unele dintre cele mai bogate guverne ale lumii au inceput sa-si plaseze banii in banci, burse, companii din industria militara, operatori portuari sau aerieni.

Englezii care se plimba prin Chelsea, unul din cele mai scumpe cartiere din Londra, stiu despre ce este vorba. Fosta resedinta a renumitelor garzi britanice, Coldstream Guards, este acum proprietatea guvernului din Qatar, banca Barclays isi asteapta noul co-proprietar, Republica Populara Chineza, iar cel mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury, este detinut, in proportie de 25%, de guvernul din Qatar, care vrea sa cumpere insa si restul de actiuni.

Mai mult, Qatarul si un alt emirat din Golf, Dubai, detin acum impreuna 48% din London Stock Exchange. Ceea ce se intampla in prezent in peisajul londonez ar putea fi insa valabil si pentru alte orase din economiile libere din restul lumii. Pentru ca guvernele acestea sunt cuprinse de febra cumparaturilor.

Beijingul, un investitor cu 200 miliarde de dolari

China, posesoarea celei mai mari rezerve valutare din lume, a lansat acum o saptamana, intr-o ceremonie fara prea mare tam-tam, cea mai mare companie de investitii din Asia. Este vorba despre un fond suveran (eng. Sovereign Wealth Fund) cu resurse absolut impresionante: 200 miliarde de dolari.

si asta nu este decat inceputul, pentru ca se estimeaza ca fondul va creste anual cu 250-300 miliarde de dolari. Are si de unde, pentru ca excedentul comercial care frustreaza Washingtonul a urcat rezervele valutare ale Chinei la 1.400 miliarde de dolari.

Fondurile suverane, aproape duble fata de cele speculative

In mod deloc surprinzator, agentia, care va fi sub directa supraveghere a cabinetului chinez, nu a dat niciun fel de detalii despre strategia sa investitionala. Beijingul isi anuntase in urma cu cateva luni intentiile, iar economistii au comparat lansarea fondului chinez cu unul din cele mai semnificative momente din istoria pietelor internationale de investitii cu capital de risc.

Si asta pentru ca China Investment Corporation marcheaza practic aparitia unei noi rase de investitori: guvernamentali, foarte bogati si secretosi.Aparitia fondurilor suverane de investitii este perfect explicabila dupa mai multe decenii in care Statele Unite ale Americii au importat mai mult decat au exportat.

Setea de energie a economiilor dezvoltate si preturile tot mai mari ale petrolului si gazelor naturale au adus statelor din Orientul Mijlociu si Rusiei venituri de mii de miliarde de dolari. De cealalta parte, marii exportatori, precum China, au facut avere din tot ce au vandut Statelor Unite ale Americii si Europei, de la pantofi, jucarii si confectii, pana la medicamente si anvelope. Acum, este randul lor sa se intoarca in vest, sa cumpere, si se orienteaza spre orice le poate aduce profit sau poate adauga valoare economiilor lor.

Un lucru e cert, acesti investitori guvernamentali isi permit foarte multe. Abu Dhabi Investment Authority, care este cel mai mare fond suveran de investitii din lume, are active in valoare de 875 miliarde de dolari. Arabia Saudita are, in mai multe fonduri, active estimate la 300 miliarde de dolari.

La fel si Singapore, a carei agentie de investitii GIC manageriaza active de 330 miliarde de dolari. Potrivit unui studiu Morgan Stanley din martie anul acesta, fondurile suverane totalizeaza acum 2.500 miliarde de dolari si detin 2,5% din activele financiare ale lumii. Peste zece ani insa, aceasta cifra ar putea ajunge la 9%. si asta in primul rand datorita cresterii rezervelor valutare, dar si deschiderii apetitului pentru investitii riscante al tarilor asiatice si al Rusiei.

In ultimii cinci ani, rezervele valutare globale au cunoscut o crestere anuala de 20%, ajungand la aproximativ 5.600 miliarde de dolari, cu mult peste rata de crestere de 6-7% inregistrata in 1997-2001. La aceasta suma se adauga intre 1.500-2.500 miliarde de dolari detinute de fondurile suverane, care urca totalul rezervelor globale controlate de guverne la aproximativ 7.600 miliarde de dolari sau 15% din PIB-ul mondial, dupa calculele Trezoreriei SUA.

Practic, cele 2.500 miliarde de dolari de care dispun acum fondurile suverane eclipseaza cele 1.700 miliarde de dolari din industria fondurilor speculative. in prezent, fondurile suverane alimentate din exporturile de petrol si gaze naturale constituie doua treimi din totalul institutiilor financiare guvernamentale, estimeaza studiul Morgan Stanley.

Dar, in 2015, cele doua grupuri, fondurile create din petrodolari si cele ale exportatorilor asiatici, vor fi mai degraba egale. Ca marime, vor depasi totalul rezervelor oficiale in urmatorii cinci ani si vor ajunge la o valoare de 12.000 miliarde de dolari in sapte ani, mai arata studiul.

Incepe nationalizarea transfrontaliera

Departe de a fi o inventie a secolului 21, fondurile suverane exista de mai multe decenii, dar au trecut neobservate pana acum. Kuwait Investment Authority, de exemplu, a fost infiintata in 1960, cu scopul de a se ingriji de veniturile pe care emiratul le obtinea din petrol. Fondul Temasek, din Singapore, initiativa a primului lider al statului, Kuan Yew, a fost lansat in 1974.

Cel mai mare fond suveran, Abu Dhabi Investment Authority, exista si el din 1976. Ceea ce s-a schimbat insa este marimea industriei si influenta pe care o pot avea acesti investitori globali, mai ales in corelatie cu aparitia unor noi jucatori, care vin din economiile emergente.

Mai mult decat atat, s-a schimbat si profilul fondurilor datorita stilului aproape agresiv in care unele dintre ele au inceput sa faca achizitii. "Aparitia fondurilor suverane va fi unul din cele mai importante curente pe pietele financiare in urmatorii ani. Daca sunt manageriate bine, ele vor avea un impact destul de serios asupra pietelor financiare globale si asupra preturilor", spune Stephen Jen, seful Departamentului de cercetare monetara de la Morgan Stanley.

Ceea ce a atras insa si mai mult atentia opiniei publice este ingrijorarea vizavi de potentiala vanzare a unor active strategice, un transfer de informatie si expertiza industriala sau de probleme legate de singuranta publica.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.