Departe de a se linisti dupa recentele alegeri, lupta pentru putere se va accentua, in aceasta saptamana, in Ucraina. Protagonistii sunt cele doua partide prooccidentale, castigatoarele alegerilor, si prorusii, deloc incantati de perspectiva trecerii in opozitie. Miza o reprezinta compozitia viitoarei coalitii de guvernare, o mare necunoscuta dupa cum apreciaza analistii.

„Incepe un nou razboi, de aceasta data in culise", apreciaza politologul Volodimir Malinkovici. Presedintele Viktor Iuscenko a starnit confuzie zilele trecute, propunand o mare coalitie de guvernamant in care sa intre atat prooccidentalii, cat si prorusii.

Presedintele ucrainean a reluat ideea coalitiei, in cursul scurtei sale vizite la Paris, la sfarsitul saptamanii, adaugand ca, intr-o astfel de varianta, „niciuna dintre forte (politice - n.n.) nu ar trebui sa domine". Negocierile oficiale in vederea formarii guvernului incep azi la Kiev.

Cine ofera mai mult?

„Iuscenko continua sa joace la doua capete", scria, sambata, presa ucraineana. „Presedintele a lansat un fel de licitatie pentru formatiunile care vor avansa cea mai interesanta oferta pentru partidul sau, Ucraina Noastra (14,51% din voturi)", sunt de parere gazetarii.

seful statului se adreseaza astfel si Iuliei Timosenko, „sufletul" revolutiei portocalii, al carei partid a castigat 30,71% din voturi, si Partidului Regiunilor al premierului prorus Viktor Ianukovici (34,37%).