Existenta inchisorilor secrete a fost confirmata de presedintele SUA, George W. Bush, in septembrie 2006. Liderul american declara atunci ca cei 14 suspecti de terorism detinuti in programul CIA au fost transferati la inchisoarea de la Guantanamo Bay, Cuba.

Acum, insa, un oficial american a declarat pentru Reuters ca inchisorile CIA inca exista. “La sfirsitul anului 2006, Abd al-Hadi al-Iraqi, un lider terorist al-Qaeda care a planificat si a comis atacuri impotriva fortelor militare americane, a fost capturat si detinut de CIA”, sustine un reprezentant al serviciilor de lupta contra terorismului. Detinutul, prezentat de Departamentul Apararii sub numele de Nashwan Abd al-Razzaq Abd al-Baqi, a fost transferat la inchisoarea de la baza Guantanamo la inceputul acestui an.

Potrivit “New York Times”, CIA are din nou prizonieri in inchisori secrete din strainatate, iar Departamentul Justitiei a aprobat, in secret, in 2005, in perioada in care era condus de procurorul general Alberto Gonzales, tehnicile dure de interogare folosite de CIA.

“Continuarea programului CIA este extrem de ingrijoratoare”, considera Elisa Massimino, directorul filialei din Washington al organizatiei pentru apararea drepturilor omului Human Rights First.