Aproximativ 3.200 de mineri sunt blocati de aproape 15 ore intr-o mina de aur din apropiere de Carletonville, la circa o suta de kilometri sud-vest de Johannesburg, iar operatiunile de salvare au inceput in urma cu doua nopti. Minerii sunt blocati la 2.150 de metri, in urma ruperii unui cablu al principalulul ascensor, informeaza NewsIn.

"Sunt toti sanatosi", a declarat Amelia Soares, purtatorul de cuvant al Harmony Gold, societatea ce detine mina. La ora 00.30 GMT (03.30 ora Romaniei), 150 de mineri au fost scosi la suprafata, operatiunile de evacuare urmeaza sa dureze aproape zece ore, potrivit purtatorului de cuvant.

"Am reusit sa scoatem la suprafata 150 de mineri folosind un ascensor mult mai mic", a subliniat Amelia Soares. "Este un proces lent, dar vom lucra fara intrerupere", a adaugat Soares.

Mai multi medici au fost trimisi in mina pentru a verifica starea de sanatate a celorlalti mineri, a caror siguranta ingrijoreaza sindicatele, care se tem ca acestia ar putea ramane fara oxigen. Societatea miniera a declarat ca nu exista niciun pericol si ca echipele de interventie ii vor aproviziona cu oxigen. "Echipele se vor asigura ca exista suficient oxigen pentru a nu exista niciun risc", a declarat purtatorul de cuvant.

Un membru al Sindicatului national al minerilor (NUM) a declarat ca delegati sindicali au coborat in mina cu echipele de interventie pentru a-i linisti pe minerii care asteapta sa fie scosi la suprafata cu ajutorul unui ascensor ce poate transporta maxim 75 de persoane.

"Cei care au ramas in subteran sunt foarte ingrijorati, obositi si infometati", a declarat Peter Bailey, un purtator de cuvant al NUM, subliniind ca "nelinistea si oboseala" i-ar putea face pe mineri sa incerce sa ia cu asalt ascensorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.