Generalii turci au cerut guvernului sa nu grabeasca aplicarea reformelor cerute de Bruxelles

Promisiunile facute Uniunii Europene de guvernul de la Ankara provoaca nemultumire in randul armatei. O serie de generali au recomandat noului cabinet turc sa nu accelereze reformele-cheie destinate aderarii tarii la UE.

Generalii s-au opus vehement oricaror noi masuri in ceea ce priveste Cipru, unei legi in legatura cu libertatea de expresie si unei prevederi pentru ajutoarele primite de fundatiile religioase nemusulmane.

Cotidianul „Referans" sustine ca locotenent- generalul Hilmi Akin Zorlu, seful departamentului pentru planificare si principii din Statul Major, ar fi transmis acest mesaj ministrului de externe Ali Babacan si altor demnitari, la o reuniune care a avut loc luna trecuta.

In pofida unor reforme propuse de UE autoritatilor de la Ankara pentru a diminua influenta armatei, responsabilii militari turci insista asupra dreptului de a vorbi oricand considera ca ar putea fi amenintat laicismul sau cand sunt in joc interese nationale vitale. Armata, sustinuta de opinia publica, a inlaturat de la putere, in urma cu 10 ani, un cabinet islamist pe care l-a calificat drept o amenintare la adresa securitatii nationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.