Croatia a reactionat cu revolta la verdictul pronuntat de catre tribunalul de la Haga, in procesul intentat fostilor ofiteri din armata iugoslava care au masacrat 200 de croati la Vukovar, in 1991, informeaza BBC News.

Fostul ofiter sarb Mile Mrksic a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime, tortura si tratamente inumane, iar Veselin Slivancanin, subordonatul sau in ierarhia militara, a primit cinci ani de inchisoare pentru tortura, in timp ce un alt inculpat a fost achitat.

Presedintele croat Stpie Mesic, a calificfat insa dercizia curtii penale internationale ca fiind „inacceptabila”.

Mesic, care era cunoscut ca un suporter al tribunalului de la Haga, ceruse insa o decizie riguroasa in privinta acestui caz.

„Verdictul asa-numitului proces Vukovar este absolut inaceptabil, din cauza duratei pedepselor si din cauza explicatiei pe care o dau judecatorii de la Haga.”, a declarat presedintele croat, dupa cum informeaza BBC News.

Decizia curtii internationale a provocat indignarea croatilor, astfel incat, premierul croat Ivo Sander, s-a indreptat catre localitatea Vukovar pentru a potoli posibile miscari de revolta din partea locuitorilor orasului croat.

„Sunt socata din cauza acestui verdict”, a declarat o asistenta medicala care lucra la spitalul din Vukovar in timpul masacrelor comise de catre armata sarba.

„Si daca furi o masina primesti o pedeapsa mai mare decat cea pe care au primit-o sarbii pentru cea mai mare crima pe care au facut-o in ultimii 50 de ani”. Nu exista nici o pedeapsa suficient de mare pentru oamenii acestia, a declarat in acelasi timp si un medic, dupa cum informeaza BBC.

Croatii considera astfel ca pedeapsa pe care au primit-o ofiterii sarbi, este revoltator de mica. In anul 1991, aproape 200 de croati refugiati intr-un spital din Vukovar, au fost executati de armata iugoslava, iar cadavrele au fost aruncate intr-o groapa comuna.

Alti 1.600 de oameni au murit in timpul si dupa asedierea orasului Vukovar din estul Croatiei. Peste 22.000 de cetateni care nu erau etnici sarbi au fost goniti din zona dupa ce orasul a fost cucerit de armata iugoslava si de fortele rebele sarbe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.