Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost taxat dur la Universitatea Columbia, in cursul zilei de luni, cand a fost numit un "dictator crud si meschin" chiar de catre decanul institutiei, Lee Bollinger.

Interventia liderului iranian, cu o zi inainte de discursul din Adunarea generala a ONU, a avut loc in contextul unei controverse alimentate de presa si politicieni, informeaza NewsIn.

In afara campusului universitar din Columbia unde a avut loc intalnirea cu liderul iranian, erau zeci de manifestanti cu pancarte pe care scria: "Opriti-l pe Ahmadinejad, Hitlerul Iranului".

Huiduit de multi, aplaudat de unii, chestionat pe tema luarilor de pozitie legate de Holocaust sau Israel, Ahmadinejad a parut sa nu fie afectat, dar s-a plans apoi de "tratamentul deplasat" aplicat de Bollinger. Liderul iranian a incercat sa profite de dezbatere pentru a respinge acuzatiile, mai ales cea ca neaga existenta Holocaustului, si pentru a promova dreptul Teheranului de a continua programul nuclear civil. El a spus din nou ca Iranul nu vrea arma nucleara.

Insa chiar inainte de a lua cuvantul, a trebuit sa tina piept criticilor lansate de decanul Universitatii."Domnule presedinte, prezentati toate semnele unui dictator crud si meschin", a spus Bollinger, acuzandu-l pe liderul iranian de reprimarea brutala a intelectualilor si homosexualilor. "De ce va temeti atat de tare ca iranienii si-ar putea exprima opinia?", a intrebat el.

"Sincer, nu cred ca aveti curajul intelectual de a raspunde acestor intrebari", a notat Bollinger. "Cand veniti intr-un loc ca acesta, deveniti pur si simplu ridicol. Fie sunteti un provocator, fie o persoana prost crescuta", i-a spus decanul, dupa cum informeaza NewsIn.

Cand s-a ridicat pentru a veni la pupitru, Ahmadinejad l-a acuzat pe Bollinger ca s-a folosit de "insulte si insinuari", dar a evitat sa raspunda intrebarilor. Apoi a parut sa se relaxeze, reluandu-si discursul despre dorinta legitima a Iranului de a continua programul nuclear si despre obstacolele puse de americani. "Nu credem in armele nucleare", a spus el. Surazator, Ahmadinejad a vorbit despre cultura iraniana si viziunile sale despre lume. Iar cand a spus ca in Iran nu exista homosexuali a fost pur si simplu huiduit de studenti. "Nu avem homosexuali. Nu cunoastem acest fenomen, nu stiu cine v-a spus asta", a spus el, printre fluieraturi.

Intrebat despre Holocaust, a carui amploare o neaga, Ahmadinejad a raspuns: "Nu spun ca nu a avut loc, ci ca s-ar putea face cercetari suplimentare".

Anterior, intervenind in direct la Clubul national de presa din Washington, Ahmadinejad a subliniat ca Iranul coopereaza cu inspectorii ONU in dosarul nuclear si a spus ca "evocarea spectrului razboiului este un instrment de propaganda".

Tabloidele au reactionat violent cand Ahmadinejad a vrut sa viziteze Ground Zero, unde au avut loc atentatele de la 11 septembrie 2001, iar politia i-a refuzat accesul "din motive de securitate". Secretarul de stat american a declarat luni ca o vizita a lui Ahmadinejad la Ground Zero ar fi "o farsa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.