Autoritatile chineze au solicitat, ieri, guvernului federal german sa anuleze primirea lui Dalai Lama de catre Angela Merkel, dar nu au avut succes. Cancelarul german a demonstrat un curaj asemanator si in timpul recentei sale vizite la Beijing.

Sefa guvernului federal german a avut ieri o istorica intalnire cu liderul tibetan in exil, in pofida cresterii tensiunilor politice dintre Beijing si Berlin din cauza unei asemenea vizite, fie si cu caracter privat. Anterior, ministerul chinez de externe l-a convocat pe ambasadorul german la Beijing pentru a solicita Berlinului anularea invitatiei.

"intalnirea va avea loc, invitatia ramane, iar cancelarul a extins-o deplin constient", a replicat un adjunct al purtatorului de cuvant al Cabinetului Merkel. Desigur, "asta nu va afecta bunele relatii de stat si cooperarea germano-chineza", a adaugat oficialul berlinez. Dar discutiile sino-germane in spinoasa problema a protejarii patentelor care urmau sa aiba loc ieri la Munich au fost sistate, din "motive tehnice".