Curtea Suprema din Chile a decis ca fostul presedinte al republicii Peru, Alberto Fujimori, va fi extradat petru a raspunde acuzatiilor de incalcare a drepturilor omului si coruptie care ii sunt aduse.

Alberto Fujimori a fugit in Japonia in urma cu 7 ani in timpul unui scandal de coruptie.

In 2005 a ajuns in Chile in incercarea de a redobandi presedintia republicii Peru. Tot atunci a inceput si procesul de extradare.

Presedinte al Peru din 1990 pana in 2000, Fujimori a fost laudat pentru revitalizarea economiei in declin a tarii si pentru combaterea violentei politice.

Criticii il acuza insa de distrugerea institutiilor democratice din Peru si de comiterea mai multor abuzuri legate de drepturile omului.

Un traseu sinuos

In anul 2000, Fujimori a fost implicat intr-un scandal de coruptie si a fugit in Japonia, unde fusese apreciat pentru modul in care gestionase criza ostatecilor ambasadei japoneze din 1996-1997.

Japonia a refuzat in repetate randuri cererea guvernului din Peru de a-l extrada, pe baza unor acuzatii care se refereau la presupusa conducere unor echipe ale mortii, ascultarea ilegala a unor telefoane si coruptie.

Dar in luna noiembrie a anului 2005 Alberto Fujimori s-a intors in Chile.

El spera sa poata candida din nou la alegerile prezidentiale din Peru, din 2006, dar a fost arestat la cererea autoritatilor peruane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.