Nici o privatizare mai veche de trei ani nu va mai fi revizuita

Presedintele rus Vladimir Putin a promis joi, intr-una din rarele sale intalniri cu organizatiile patronale din tara, limitarea la ultimii trei ani a perioadei pentru care justitia poate proceda la reexaminarea marilor privatizari. Masura este privita drept o concesie majora fata de oligarhii rusi, care se temeau de revizuirea masiva a controversatelor privatizari din deceniul trecut, dupa nationalizarea de facto a principalei filiale a concernului Iukos, trecuta sub umbrela grupului petrolier public Rosneft, si procesul presedintelui Iukos, Mihail Hodorkovski.

"Este vorba despre a proteja intreprinzatorii de masuri administrative arbitrare, de presiunea monopolurilor" printr-o noua lege a concurentei si "despre garantarea integrala a drepturilor lor de proprietate", a detaliat Putin. Presedintele rus si patronatele au cazut de acord si asupra necesitatii unei mai bune reglementari a controalelor fiscale, devenite un instrument de presiune frecvent utilizat impotriva companiilor.

Nemultumit de incetinirea cresterii economice de la inceputul anului, care pune in pericol obiectivul anuntat de dublare a PIB in zece ani, Putin incearca sa restabileasca increderea investitorilor, apreciaza analistii economici de la Moscova. Conform prognozelor Ministerului rus al Dezvoltarii Economice, PIB va inregistra o crestere de 5,2% in primul trimestru, in scadere fata de cele 7,3 procente in aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.