Analizand lupta antidrog in lume, SUA au scutit Bolivia de sanctiuni economice si au trecut Venezuela, pentru al treilea an consecutiv, intre tarile care nu au reusit in acest sector.

Conform unei legi federale, guvernul american a trimis Congresului raportul anual cu privire la progresul inregistrat in lupta impotriva narcoticelor in ultimele 12 luni, inclusiv in tari care, dupa parerea Administratiei, nu au inregistrat succese suficiente. Myanmar si Venezuela sunt tarile care, in mod evident, au dat gres, sublinia documentul, mentionand, totodata, succesele obtinute de India si Afganistan.

Analiza scoate in evidenta necesitatea de a lucra impreuna impotriva narcotraficului, sublinia subsecretarul de stat adjunct american pentru narcotrafic, Christy McCampbell.

Venezuela apare pe lista neagra pentru al treilea an consecutiv, mai ales pentru ca guvernul lui Hugo Chavez a refuzat sa semneze o scrisoare de intelegere cu SUA privind imbunatatirea cooperarii anti-narcotice. “Cu toate acestea presedintele George W. Bush a decis sa mentina programele de asistenta americana pentru institutiile democratice din Venezuela”, a subliniat McCampbell.

Cat priveste Bolivia, al treilea producator de cocaina din lume, raportul arata ca aceasta tara “este pe cale sa reduca cu 5.600 de hectare culturile de arbusti de coca... Cu toate acestea, tara are nevoie de imbunatatirea cooperarii cu SUA, pentru ca suprafetele cultivate cu acest arbust cresc”, mai subliniaza McCampbell.

Statele Unite au cerut, de asemenea, Boliviei sa-si intareasca strategia de control asupra drogurilor si a precursorilor chimici, sa adopte o legislatie moderna impotriva spalarii de bani si a finantarii terorismului si sa-si imbunatateasca programele de confiscare de bunuri”, a mai aratat McCampbell. Statele Unite nu fac presiuni pentru eradicarea definitiva a culturilor de coca, recunoscand traditia acestora in Bolivia, a adaugat subsecretarul de stat.

“Planul Columbia” a fost un mare succes, datorita ajutorului acordat de SUA. Cu toate acestea, SUA isi exprima consternarea cu privire la cresterea drastica a transporturilor maritime de coca in Columbia, pe vase sub pavilion ecuadorian. „Solicitam Ecuadorului, ca partener important, sa-si creasca cooperarea cu autoritatile maritime americane”, a subliniat McCampbell, solicitand guvernelor tarilor andine “sa incerce, pe cat posibil, sa impiedice intrarile de coca in SUA”.

Lista celor 20 de tari producatoare sau de tranzit pentru droguri cuprinde Afganistanul, Bahamas, Bolivia, Brazilia, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, Guatemala, Haiti, India, Jamaica, Laos, Mexic, Myanmar, Nigeria, Pakistanul, Panama, Paraguay, Peru si Venezuela.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.