Cel mai bogat suveran - Hans-Adam de Liechtenstein, cel mai „sarac" - regele Albert al Belgiei.

Publicatia "Het Laatste Nieuws" din Belgia contrazice "Forbes". Recent, prestigiosul ziar de limba flamanda a publicat o lista a tarilor in care traiesc cele mai bogate capete incoronate de pe continentul nostru. Potrivit clasamentului intocmit, exista diferente mari intre monarhiile europene.

Daca cifrele comunicate de catre palatul regal din Bruxelles sunt exacte, regele Albert al II-lea este de departe suveranul "cel mai sarac al Europei", "cu numai 12,4 milioane de euro". Potrivit clasamentului efectuat de cotidianul belgian de limba flamanda, "Het Laatste Nieuws", cel mai bogat cap incoronat de pe continent ar fi printul Hans-Adam al regatului Lichtenstein (cu 3 miliarde de euro).

Este urmat de regina Elisabetha a Marii Britanii (cu 1,8 miliarde de euro) si de regele Juan Carlos al Spaniei (1,7 miliarde de euro). Al patrulea monarh care depaseste miliardul de euro este Marele duce de Luxemburg, Henri, cu o avere estimata la 1,2 miliarde de euro. Pe locurile urmatoare figureaza cei cu averi „intermediare", Carl XVI Gustav al Suediei (793 milioane de euro) si printul Albert de Monaco (775 milioane de euro). Urmeaza apoi "saracii": regina Beatrix a Olandei (217 milioane de euro), regina Margareta a II-a a Danemarcei (146 milioane de euro) si regele Harald al Norvegiei (141 milioane de euro).

Principele Hans-Adam II Ferdinand Aloïs Joseph Marie, nascut la 14 februarie 1945, este actualul suveran al regatului Liechtenstein. El este declarat de publicatia "Het Laatste Nieuws" cel mai bogat suveran al Europei, desi mica sa tara masoara, de la nord la sud, numai 24 de kilometri. Liechtenstein este o selecta statiune de iarna, dar si un paradis fiscal. Forma de guvernamant este monarhia constitutionala cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele ale unei monarhii absolute.

Printul Hans Adam al II-lea este posesorul unei mari colectii de arta, o parte din aceasta fiind expusa in muzeele din capitala (Vaduz) si Viena (Austria). in afara castelului din Vaduz, care este resedinta familiei princiare, suveranul mai detine castelul de Liechtestein in Austria, flancat de castelul Neu-Liechtestein, ca si palatul Liechtestein din Viena, unde se afla - probabil - cea mai pretioasa colectie de arta privata din lume.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.