Reforme similare cu cele propuse de Nicolas Sarkozy au dus, in 1995, la proteste ale sindicatelor.

Domnul Sarkozy planuieste sa restranga drepturile unor categorii precum mecanicii de locomitiva sau lucratorii companiilor de electricitate la pensionare anticipata.

Presedintele Frantei spune ca va negocia cu patronatele si cu sindicatele dar ca este hotarat sa reformeze sistemul cat mai repede.

Nicolas Sarkozy afirma ca nivelul actual al platilor facute de la bugetele asigurarilor sociale descurajeaza munca si ca saptamana de lucru de 35 de ore duce la somaj:

"Primul principiu la care nu voi face nici un compromis este acela de a pune munca si locurile de munca in centrul politicii noastre sociale. Am fost ales pentru acest plan si il voi pune in aplicare", a spus presedintele Frantei

Presedintele Frantei mai afirma ca anumite drepturi acordate unor angajati din sectorul public sunt mult prea costisitoare pentru sistemul de protectie sociala si ca este timpul ca acestia sa aiba acelasi statut cu ceilalti lucratori din domeniul bugetar.

Unii reprezentanti ai puternicelor sindicate din Franta au spus ca sunt de acord cu o parte din masurile propuse de presedintele Sarkozy dar ca termenele de aplicare sunt prea scurte.

Altii lideri sindicali au afirmat ca planul de reforma este total dezechilibrat si amenintat cu organizarea unor greve de protest.

In 1995, un plan al prim-ministrului de atunci, Alain Juppe, de introducere in sistemul public de protectie sociala prevederi asemanatoare cu cele din sectorul privat au fost retrase din cauza protestelor masive ale sindicatelor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.